Ander Nieuws vvu_2013logo_the_art_of_making_peace

Geschreven op 28 augustus, 2013 | door Geert

4

Vrede van Utrecht slecht in het nieuws: Een kort overzicht

De laatste dagen is de Vrede van Utrecht meerdere malen slecht in het nieuws geweest. Wat begon met een artikel in het Utrechts Nieuwsblad over de vermeende kosten (35 miljoen) die de Vrede van Utrecht met zich meebracht. Een prijs die in verhouding ver boven de geprojecteerde 27,5 miljoen valt die voorgehouden wordt door de gemeente en de Vrede van Utrecht zelf. Volgens het Utrechts Nieuwsblad zouden veel verborgen kosten niet meegerekend worden. De Vrede van Utrecht, de gemeente en de provincie reageerden op deze cijfers in een gezamenlijke verklaring.

Op dezelfde dag kwam Geenstijl.nl met een artikel/column die wethouder van cultuur Frits Lintmeijer beschuldigd van vriendjespolitiek door zijn opgerichte Maatschap van Communicatie in te huren voor advies. In het bericht zijn enkele facturen te vinden die verstuurd zijn naar de gemeente door de maatschap en Lintmeijer zelf. Deze hebben alleen betrekking op het Stationsgebied en een directe lijn met de Vrede van Utrecht is hier niet duidelijk uit op te maken. Wel is zeker dat de Maatschap voor Communicatie de Vrede van Utrecht en de gemeente als klant hebben.

Vandaag kwam het artikel “Bezoekcijfers opgekrikt: Vrede van Utrecht noemt te rooskleurige aantallen” in het Utrechts Nieuwsblad waaruit blijkt dat tv-kijkers meegerekend werden bij de totale bezoekersaantallen, bestaande festivals werden tot bezoekers gerekend en sommige cijfers kloppen gewoonweg niet. Verschillende cijfers worden opgekrikt als er gekeken wordt naar andere rapporten. Zo zou de Bevrijdingsfestival Utrecht volgens de Vrede van Utrecht 50.000 bezoekers trekken, maar volgens de organisatie van Bevrijdingsfestival zou het gaan om 39.000 bezoekers.

Het laatste woord is hierover nog niet gesproken en het is wachten op een volgende reactie vanuit de gemeente, provincie en/of Vrede van Utrecht. Daarnaast loopt de Vrede van Utrecht nog tot het eind van het jaar met bijvoorbeeld aanstaande zaterdag VJ op de Dom.

UPDATE
28 augustus – 14.00
Op de site van het Utrechts Nieuwsblad verscheen een artikel over de uitgaven rondom de stichting Vrede van Utrecht. Een groot deel zou opgegaan zijn aan personeelskosten, huisvesting en publiciteit.

28 augustus – 17.00
Ook U Vandaag besteedde vandaag aandacht aan de kwestie Vrede van Utrecht. De uitzending kun je terugkijken op de site van RTV Utrecht. Ook melde RTV Utrecht dat er vrijwel geen keuzes gemaakt zijn in het kiezen van een doelgroep en dat daardoor de communicatie slecht verlopen is.

29 augustus – 12.00
De concertreeks heeft volgens de berekeningen van het Utrechts Nieuwsblad 426 euro per persoon gekost. Gemiddeld koste een concert een ton met een uitschieter van twee ton. Gemiddeld waren er 500 bezoekers aanwezig bij de concerten.

29 augustus – 14.30
CDA twijfelt ook aan de bestedingen van de Vrede van Utrecht, maar keek niet op van het bedrag dat uitgegeven is. Wel wordt er aangestipt dat er te weinig met andere culturele partijen is gewerkt en dat het selectieproces “vaag” was.

Wat er op Twitter werd geschreven over de 35 miljoen en de bezoekersaantallen (zal verder worden aangevuld):
Naar boven ↑
  • NEXT UP!

    NEXT UP!
  • Facebook

  • Nieuwsbrief