Columns molen de ster

Geschreven op 17 april, 2015 | door redactie

3

Dé zomerhangplek van Utrecht? Molen de Ster!

Foto: Rebke Klokke

Iris Vos is programmamaker bij Molen de Ster, de karakteristieke molen in Lombok. Op deze bijzondere locatie heeft zij voor komend seizoen een heel divers programma samengesteld. Dat was voor ons de reden om haar het een en ander toe te laten lichten in deze column. 

Eind december ontving ik via via een berichtje: ‘Iris, wil je eens komen praten bij de Molen de Ster? We zoeken een programmaker.’ En ik, groot Lombok activist, was direct enthousiast. Eerder organiseerde ik het dakterrassenfestival Daklava in Nieuw-Engeland. En nu die oude Molen… Ik fantaseerde direct over Blue Grass Boogieman, yoga, een tweede Woodlum: yes.

Maar die oude Molen, die staat er toch al heel lang? Klopt. Molen de Ster komt uit 1722. De Molen is onderdeel van Molenerf de Ster. Molenerf de Ster bestaat uit de windmolen met zagerij, de molenaarswoning, twee knechtswoningen en drie houtdroog-loodsen. Het erf is het enige compleet bewaard gebleven houtzaagmolenerf van Nederland.
En in die Molen waan je je ook even terug in de tijd: elke zaterdag zagen onze molenaars van 13.00–16.00u oude bomen. De houtzagerij is namelijk nog steeds actief. Houtblokken of een tafelblad nodig? Overleg het gerust met Molenaar Piet. Klim dan meteen met een rondleider naar de top van de Molen, daar heb je direct uitzicht over heel Lombok.

Bijkomen in het erf kan natuurlijk ook. Tegenwoordig wordt de Molen omsingeld door een kinderboerderij, speeltuin, crèche, muziekstudio en werkruimtes. En dit alles: aan het water. Je hoort het, ik kan nog wel even verder gaan over deze idyllische plek. Om nog maar niet te spreken van de ophaalbrug waarover je entree maakt.

En wat staat er de komende tijd op het programma? De Brommerbios, dansworkshops op 21 juni, Woodlum, het Fietsfeest op 5 juli, Bierbrouwersfestival, de Vorlesebühne, het Literair Diner, Awkward I, Poules et Boules… Man, ik kan nog wel even doorgaan. Kijk eens rustig op de website of onze Facebook-pagina.

Wil je zelf spelen of iets organiseren in de Molen? Mail me dan: info@iris-vos.com. Deze Utrechtse oase is natuurlijk van ons allemaal. Ik ben benieuwd!
Naar boven ↑
  • NEXT UP!

    NEXT UP!
  • Facebook

  • Nieuwsbrief