Geschreven op 26 augustus, 2016 | door redactie

Nieuw album The T.S. Eliot Appreciation Society

Op 30 september komt de Utrechtse band The T.S. Eliot Appreciation Society met hun nieuwe album genaamd “Turn It Golden!” dat uitkomt op het Duitse Greywood Recordings. Vandaag verscheen de eerste single “The Grand Tour”, afkomstig van dat album. De release wordt op 1 oktober gevierd in EKKO.

The T.S. Eliot Appreciation Society is de alias van Tom Gerritsen, muzikant en songwriter uit Utrecht. Hij groeide op in een rondreizend circusgezelschap dat de plattelandsdorpen van Europa aandeed. Niet alleen circusartiesten, maar ook predikanten, theatermakers en muzikanten maakten deel uit van het rondtrekkende gezelschap, waardoor Tom al vroeg de magische wereld van verhalen en mythes leerde kennen. In de loop der jaren nam het belang van het circus voor de dorpsbewoners af.

Tom ging verder rondreizen in Canada en de Verenigde Staten, waar hij twee jaar als straatmuzikant zou rondzwerven, langzaam schavend aan zijn eerste nummers. Uiteindelijk besloot hij terug te keren naar Nederland, waar hij ging werken in verschillende boekhandels om zich zo nog verder te kunnen verdiepen in de wereld van verhalen. Toen een klant eens hoorde dat hij ook muziek maakte, werd hij uitgenodigd om eens wat nummers op te komen nemen in een studio.

Het duurde niet lang voor het debuutalbum “A New History” werd uitgebracht. Recensies in dagbladen, tijdschriften en op muziekblogs waren unaniem lovend. Muziektijdschrift OOR sprak over een ‘sterk debuut’, terwijl invloedrijk indie-blog The Daily Indie schreef dat de plaat ‘nu al een tijdloze kwaliteit’ bezat. Op basis van die aandacht toerde The T.S. Eliot Appreciation Society meerdere maanden door Nederland en werden er zeven (!) shows gegeven op Eurosonic/Noorderslag. Grotere internationale tours volgden, zowel alleen als met Groninger folk-rockers Town of Saints.

In oktober 2016 wordt het tweede album “Turn It Golden!” uitgebracht. Er is hier weinig over van het spaarzame en rauwe geluid van het eerdere werk. Waar het eerste album ferm gegrondvest was in de Amerikaanse folk traditie, zijn de nieuwe nummers niet gebonden aan slechts één muziekstroming. Het album is hierdoor bijzonder gevarieerd, terwijl tegelijkertijd ieder nummer onmiskenbaar een nummer van The T.S. Eliot Appreciation Society is: van de John Fahey-achtige instrumentale folk van “Anne’s Lullaby“, via de rammelige pop van “The Fall“ tot de bijna hypnotische krautfolk van “The Grand Tour“.
Naar boven ↑
  • NEXT UP!

    NEXT UP!
  • Facebook

  • Nieuwsbrief